Aan alles komt een einde… RFC Gouda 1 verliest na 54 weken weer eens !

Op 24 september 2023 boog het eerste team van RFC Gouda met slechts 2 punten voor RSRC. Afgelopen weekend was de marge nog minder toen RFC Gouda, inmiddels een niveau hoger, met slechts 1 punt verloor van RFC Oysters (36-35)…. dat is op z’n zachts gezegd ‘geen schande’ ! Een zeer indrukwekkende reeks van 20 overwinningen op rij, dat gaat niet vaak meer gebeuren kan ik u vertellen, lieve lezertjes.
Als er dan bij verteld wordt dat RFC Gouda het veld af stapte met een gevoel van ‘Hmm, hier had met iets meer geluk & wijsheid zelfs meer in gezeten’, dan mag RFC Gouda zich ineens meten met een level waar het nog nooit gespeeld heeft : Bovenkant 2e Klasse. Dat belooft iets voor de komende weken als relatieve grootmachten als LSRG en d’nnen Elephants d’nnen tegenstander zijn.
Minstens zo opvallend is wat er twee levels lager gebeurt. RFC Gouda 2 dat mensen uitleent om vervolgens min of meer van zichzelf weet te winnen ! Het moet niet heel veel gekker worden. Als de Tweede XV met 25 man op stap gaat tegen een legertje studenten wat op maandag al om een uncontested scrum vraagt en dan vrolijk met een 63-31 overwinning in de tas vanuit Kralingen vertrekt, wordt er al hard gelachen. Als dan in de app-groepen gesproken wordt over het P-woord is de tropenkolder kennelijk toegeslagen. Na drie overwinningen bovenaan in de 4e Klasse, doe effe normaal !
Gelukkig is er nog jeugd om ons met beide benen op aarde te houden (dat was trouwens jaren andersom). Super Saturday was het ! Buiten de lijnen, drukte van jewelste, overal helpende senioren & ouders, fantastische dag voor RFC Gouda. Op het veld, respect en hulde weer voor de Cubs, ondanks dat eentonig begint te worden. Ditmaal tegen British School (ze heten anders maar dat is en blijft het) dus zwaar. “Onder de honderd houden en 1x scoren” is het game-plan van deze 1e Fase en dat lukte aardig: het werd 0-88. Junioren moesten tegen Delft, op papier niet zo’n giga-verschil maar waar bij Delft alles lukte, ging bij Gouda van alles mis. 59-10 verloren (ongeveer) en eeuwige roem voor in paniek opgetrommelde referee Barend. En dan de colts in hun cluster met Te Werve, tegen een mega cluster uit Kop van Noord Holland. En daar vlogen de vlammen en vonken vanaf. Letterlijk werd binnen de Michelin-ster waardige macaroni verwarmd en figuurlijk bleken de pubers soms heetgebakerd. Wel met goede reden overigens want het ging ook ergens om. De Pollepel stond op het spel: De verliezer mag zich “Laatste van Nederland” noemen en daar hadden beide ‘spans’  geen zin in. Pittig potje (en bedoel ik niet de macaroni) en het werd 17-15 in Gouds/Werfs voordeel. Mag wel zeggen dat als dit het laagste niveau van West Nederland is, dan komt het wel goed met rugby in Nederland (dat was 10 jaar geleden echt wel anders)!
Volgende week een Super Sunday ! RFC Gouda 1 tegen de Eindhovense Studenten der Elephants (1500u) en Tweede XV tegen Thor (1300u). Met een grijns van oor tot oor mag ik er nu nog even bij zeggen dat dit tegenwoordig ‘allemaal mede-promotiekandidaten’  zijn. Misschien zien we ‘m wel weer het Promotiespook !
Volledigheidshave, zaterdag cubs en junioren op pad naar Delft resp. Den Bosch en colts zijn vrij.