Soort polarisatie bij RFC Gouda: Alle jeugd verliest, alle senioren winnen

Afgelopen zaterdag mocht de jeugd in absoluut hondenweer weer eens meemaken dat rugby toch echt een wintersport is: Nat, koud, winderig en vies. Vooral de TBM had het zwaar in de modder want staan nog wel eens knulletjes en dametjes stil te klappertanden omdat ze nog niet precies weten hoe je ‘werk zoekt’ en het zo een beetje warm houdt. Maar goed, weer volle teams en hopelijk tevreden (en morgen verkouden) snuiten.

’s Middags hadden de CJC het niet heel veel beter. Cubs naar Breda, met net een vol team, maar nog steeds in die veel te zware Plate poule. 64-7 werd het in het voordeel van de gastheren uiteraard, optimisten zien vooral die 7. Eerste try van het jaar. “Houdt de moed erin, jong mensch !” zou er op het blauwe tegeltje aan de wand moeten. Daarna de Junioren, met 11 man/vrouw naar koploper Hoek v Holland, die nog geen punt tegen hadden. Gelukkig waren de Hookers wel zo sportief uit te lenen (al was het licht grommend) en het werd 57-12 in voordeel van Hookers (zo willen ze niet meer genoemd worden, aan ons dus de plicht & eer dat zo lang mogelijk wel vol te houden). Afsluitend dan de colts, naar het Haagsche om tegen de 3e XV van de lokale RFC aan te treden. Blijft enigszins moeilijk te accepteren dat daar 3 colt-teams zitten terwijl (of met als gevolg – zo u wilt) in de hele regio zuidwest louter nog clusters bestaan.  Het Woord van de Week was ‘fnuikend’  want HRC heeft nauwelijks ruimte heeft voor al die teams dus werd de wedstrijd ook nog eens anderhalf uur opgeschoven. Maar goed, 45-31 eindstand dus spannend en hoopgevend, getuige de 5 tries.

Zondag dan de eerste Super Sunday. Ook de weergoden waren Gouda goed gezind want in een stralend zonnetje trad het cluster Gouda-Dordrecht met 25 man tegen LSRG. Niet geheel onverwacht hadden de studenten, waarvan sommige toch echt allang uit de college banken hadden moeten zijn, daar wat moeite mee. Dus 3 mochten zich weer omkleden en bardienst gaan draaien. De overgebleven 22 hadden er zin in, zijn ook beduidend fitter, sneller en slimmer dan wat voorheen Batavieren waren want er werd zowaar gewonnen (36-19)! Twee overwinningen op rij en een gedeeld eerste plaats … dat was de goden verzoeken natuurlijk en het duurde ook niet lang voordat het “Promotiespook” na een paar jaar zijn kop weer opstak en soepel, met een licht hinkje, door de Uiterwaarden gleed. Uiterst pijnlijk in alle opzichten was de zware blessure van Thijs. Uiterst pijnlijk in alle opzichten was (en is) de zware blessure van Thijs. Sterkte Meester Thijs !

Daarna dan RFC Gouda 1 tegen REL uit Etten Leur. Gezien de uitslagen was er geen peil te trekken op de Brabanders (heel dik winnen van RSRC was vorig jaar nog onmogelijk maar 7 dagen later verliezen van Thor, dat leek op papier nog knapper) dus “We gaan het wel zien”. En wat we vervolgens voorgeschoteld kregen was een hele snelle, spannende wedstrijd. RFC Gouda iets beter, maar niet veel en pas in de tweede helft werd het verschil gemaakt, 45-3 vlak voor tijd en hulde en complimenten voor de Brabanders want die gaven nog effe vol gas vlak voor tijd en perste er zo 45-10 uit, knap staaltje karakter ! Omdat hij er toch al was waarde ook hier heel even het promoteispook door het struikgewas.

Volgende week ander koek voor zowel RFC Gouda 1 en 2. Ereklasse vij weekend en beide spans mogen aantreden tegen een club met een ereklasse 1e XV.  Dat helpt doorgaans niet. De crème de la crème mag naar het prachtige Oisterwijck, waar doorgaans de Jaguars en Range Rovers voor de deur staan, dus dat zal niet mals worden als het jachtseizoen op onze Gouwenaartjes aldaar geopend wordt. Het Goudsch-Dortsche cluster mag naar bijna-buurman Rotterdamse Studenten tegen de 3e XV waar ook het 1e XV vrij s. Ook daar aangeschoten wild vrees ik. Wellicht dat het Promotiespook zijn outfit dan al weer op kan bergen , voor beide teams… maar misschien ook niet !

 

ALV op woensdag, Oktoberfest op vrijdag ! Staat allemaal op www.rfcgouda.nl/agenda/