Goudse rugbyers aan vooravond van bijzonder seizoen

Nu de zomervakantie (bijna) voorbij is, beginnen de rugbyers alweer met de voorbereiding voor aankomend seizoen. Een lustrumseizoen (9e lustrum), dus nu al speciaal, zeker nadat het vorige lustrumfeest in de soep liep door de vermaledijde corona regels. Half september begint de competitie dus dan is het zaak op tijd fysiek en mentaal fit te zijn. Want dat zal nodig zijn, in de Tweede Klasse, een niveau hoger dan afgelopen seizoen. In de afgelopen decennia heeft RFC Gouda het meermalen mogen proberen in die klasse maar nog nooit werd dat verblijf langer dan 1 seizoen. Ditmaal zijn de verwachtingen echter hoger. Waarschijnlijk nog nooit was het team dat promoveerde (gemiddeld) zo jong en getalenteerd. Tel daarbij op dat het volledig Zuid Afrikaans kader eromheen ook zeer veel kennis er ervaring heeft en voor Goudse begrippen best ‘uniek’ is . Want naast hoofdcoach Renier Delport, zijn ook Duncan Robertson en Cameron Stewart neergestreken in de Goudse Uiterwaarden. Kortom een zeer indrukwekkend trio boven een grote, jongen en gretige groep. Dat moet dan toch voldoende zijn om niet meteen weer te degraderen. Maar de competitie is niet mals. Grote namen als RC Delft en REL (Etten Leur) waren ooit Ereklassers en de Nijmeegse studenten van Obelix hebben ook jaren Eerste Klasse gespeeld. Het tempo en het gespreksniveau  zal hoog blijken want er zitten nogal wat studenten in deze poule: Naast Nijmegen, zullen de studenten Rotterdam, Leiden, Delft en Eindhoven ook dol zijn op een snel spel en – voor het publiek – uiteraard gezegend met het nodige en altijd vermakelijke verbale talent.

Oefenwedstrijden zijn er op 1 en 8 september. Daarna begint het echt, 15 september (thuis, Thor) en dan in en tegen Delft op 15 september voor het ritje naar Brabant (29 sept, REL). Staat allemaal op de agenda natuurlijk.

De Tweede XV van RFC Gouda zal louter bekenden tegenkomen in de 4e Klasse. Opvallend is wel dat het vaak bonte clusterteam met soms Bassets, Utrecht, Middelharnis, REL en Dordrecht nu eigenlijk alleen nog maar bestaat uit Gouwenaars. Dus wellicht wordt de naam ‘Batavieren’ wellicht in de mottenballen gestopt.